La neurofisioteràpia és la branca de la fisioteràpia que estudia els efectes que una lesió neurològica pot provocar al sistema nerviós (central o perifèric) sobre la biomecànica de les persones. L’objectiu de la neurofisioteràpia és aconseguir generar noves connexions neuronals per poder recuperar les funcions cerebrals que estiguin danyades.
Després d’una lesió del sistema nerviós es poden trobar una gran variabilitat de signes i símptomes neurològics que afecten el to muscular, la sensibilitat, l’equilibri, la coordinació, etc., produint alteracions a nivell postural i en el moviment. Aquestes alteracions afecten la qualitat de vida i a l’autonomia de les persones.
-
Quines malalties poden produir alteracions en el sistema nerviós?
Les més freqüents són els AVC (ictus), l’Esclerosi Múltiple (EM), l’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA), els Traumatismes craneoencefàlics (TCE), el Parkinson, els tumors cerebrals, les lesions medul·lars, les demències, entre altres.
-
Quin és l’objectiu de la neurofisioteràpia?
L’objectiu principal és millorar la qualitat de vida de les persones, millorant la seva funcionalitat i autonomia en les activitats de la vida diària.